Tendința de atac a atacatorilor informatici s-a schimbat: ei nu mai încearcã atît de mult sã exploateze gãurile de securitate din programele existente (software) și se axeazã tot mai mult pe domeniul ingineriei sociale prin care cautã sã-i pãcãleascã pe utilizatori în a-și descãrca în calculatoare. Studiul lui Google care aratã acest lucru este prezentat și aici. Astfel, pe mãsurã ce utilizatorii navigheazã pe rețea le apar ferestre cu avertismente ale unor antiviruși falși în încercarea de a-i speria pe oameni. Acest gen de atacuri reprezintã 15% din totatul malware-ului detectat în perioada ianuarie 2009 și februarie 2010. O altã problemã o reprezintã faptul cã aceste tentative de înșelãciune au fost integrate în cadrul campaniilir de publicitate, iar acest lucru îi afecteazã pe cei care distribuie publicitate pe rețea.
Apple a reușit sã vîndã 1 milion de bucãți din iPad 3G + wi-fi în primele 28 de zile de la lansare. Astfel, numãrul 1 milion a fost vîndul la 30 aprilie. Mai multe informații aici.
În același timp, utilizatorii de iPad care ruleazã Windows sînt vizați de cãtre atacatorii informatici prin intermediul mesajelor nesolicitate (spam). Mai multe informații despre modul de acțiunie al virusului denumit Backdoor.Bifrose.AADY se pot gãsi aici.
Hewlett-Packard este pe cale sã cumpere Palm și sistemul de operare webOS pentru 1,2 miliarde de dolari sau 5,70 dolari pe acțiune. Afacerea a fost deja aprobatã de ambele consilii de directori și este un colac de salvare pentru Palm a cãrei situație financiarã nu este deloc extraordinarã. Mai multe informații aici.
O vulnerabilitate foarte gravã a fost descoperitã în navigatorul de internet Opera, prin intermediul ei atacatorii putea executa cod de la distanțã. Ea afecta utilizatorii de Windows și Mac și a fost deja reparatã în versiunea Opera 10.53.
De asemenea, cei de la Google au aplicat douã petice la Chrome (în 20 și 27 aprilie) rezolvînd cîteva dintre problemele de securitate. Informații suplimentare se gãsesc aici.