
Nu este o teamă de ignorat însă sîntem încă departe de momentul în care IA-urile vor putea face toate chestiile astea, probabil mai mult de un deceniu. Pînă atunci, însă, conform celor spuse de cercetătoarea Janelle Shane, ne paște un alt pericol, unul destul de ciudat: acela că Inteligențele Artificiale vor face exact ce le spunem să facă.
O glumă spune că soția și-a trimis soțul programator să ia ceva de mîncare dacă tot merge la cumpărături. ”Ia pîine. Dacă au ouă ia zece.”, adăugă ea. Soțul s-a întors cu cumpărăturile... și 10 pîini. ”De ce ai luat 10 pîini?” a întrebat soția uimită. ”Pentru că aveau ouă”, sosi răspunsul.
Diferența dintre ce i-a cerut și ce răspuns a primit se datorează logicii diferite, ceva la care te poți aștepta din partea unei Inteligențe Artificiale într-un mod mult mai avansat decît în paragraful anterior. Atunci cînd îi ceri unei IA să-ți rezolve o problemă trebuie să-ți specifici o grămadă de parametri (detalii) pentru că altfel va dori să o rezolve în stilul ei propriu iar rezultatul s-ar putea să fie foarte diferit de ceea ce se așteaptă cineva uman - pentru simplul motiv că reperele sînt cu totul altele.