Un URL va fi de obicei indexat într-o zi (depinde de cît de des ajung crawlerele pe site: poate varia de la cîteva ore pînã la cîteva zile), dar asta nu înseamnã cã toate URL-urile trimise cãtre motoarele de cãutare vor fi indexate. Odatã ce o paginã a fost parcursã motorul de cãutare va evalua dacã URL-ul aparține indexului lor sau nu.
Fii sigur cã schimbi structura URL-urilor existentã cu ceva mai bun
Schimbã dintr-o structurã de URL-uri dinamicã într-o structurã a URL-urilor staticã și prietenoasã
Structura dinamicã a URL-urilor aratã cam așa: http://www.supravirtual.ro/index.php?categoria=4&stirea=1, iar conținutul paginii accesate va varia în funcție de URL-ul indexat. Acest tip de URL NU este unul prietenos și poate crea probleme precum conținutul duplicat sau micșorarea valorii locației.
Structura staticã a URL-urilor aratã cam așa: http://www.supravirtual.ro/web-design/joomla1.7-release, iar conținutul va fi identic cu cel al URL-ului anterior creat dinamic (dacã ar fi URL-uri reale) pentru cã categoria numãrul 4 a fost înlocuit cu valoarea ei "web-design", iar știrea numãrul 1 cu valoarea "joomla1.7-release". Acest URL este mai bun decît cel anterior pentru cã este citibil atît de cãtre oameni cît și de cãtre spider și este mai ușor de accesat.
Pãstreazã structura URL-urilor actualã așa cum este
... atunci cînd site-ul are deja un rang bun iar URL-urile sînt bune, chiar dacã nu-s chiar perfecte. Existã situații în care calitatea URL-urilor poate fi îmbunãtãțitã, dar asta n-ar trebui fãcut pentru cã efectele în timp pot face ca site-ul sã "cadã" din poziția în lista rezultatelor și rangul motoarelor de cãutare. Efectele pe termen lung pot fi bune, dar efectele pe termen scurt și mediu pot fi dezastruoase.
Cînd nu sînteți siguri de calitatea URL-urilor voastre puteți întreba oricînd un expert SEO și faceți ce spune el. Experiența lor îți va spune dacã cazul tãu meritã schimbarea structurii URL-urilor.
Redirecționeazã vechile URL-uri la cele noi folosind 301 redirect
301 redirect îi spune motorului de cãutare cã ai schimbat pentru totdeauna locația URL-ului, ar trebui sã o folosești dupã schimbarea structurii URL-urilor.
ține minte cã toate locațiile la care ai aplicat 301 redirect vor pierde din valoarea locației, dar dacã nu faci asta site-un tãu va cãdea ca o piatrã pe fundul unui lac: vei pierde toate valorile locațiilor vechi.
Actualizeazã sitemap-ul XML și retrimite-l
În cazul în care nu generezi fisierul sitemap în format XML de fiecare datã cînd adaugi un articol nou pe site-ul tãu (în acest caz totul este automat și este suficient sã schimbi condițiile de creare a URL-urilor și sã le înregistrezi în baza de date dupã care sã aplici 301 redirect la vechile URL-uri) ar trebui sã actualizezi sitemap-ul XML și sã-l retrimiți la motoarele de cãutare prin intermediul uneltelor pentru webmasteri (toate motoarele de cãutare mari au asemenea unelte).
Acest lucru va ajuta reindexarea site-ului tãu mai repede și îl vei readuce la rangul inițial mai rapid.
Actualizeazã toate locațiile interne și sitemap-ul HTML
Asigurați-vã întotdeauna cã locațiile interne ale site-ului și sitemap-ul HTML sînt actualizate. Puteți genera anumite locații și le puteți pune în baza de date, dar pot exista o mulțime de alte locații care sînt codate (introduse în script - depinde de cel care a creat site-ul și de uneltele pe care le-a folosit pentru asta), iar în acest caz script-ul trebuie de asemenea verificat și modificat.
Încearcã sã nu folosești 301 redirect peste tot în site cînd schimbi structura de URL-uri. Aceasta poate crea confuzii printre vizitatori (aceștia pot ajunge în alte locuri decît credeau cã se gãsesc) și va menține valoarea locațiilor interne.
Sitemap-ul de care vã spun este diferit de sitemap-ul XML și se gãsește pe site. Este o unealtã foarte utilã dacã dorești ca vizitatorii umani și programele de tip spider sã-ți parcurgã site-ul rapid, dar acesta este un subiect pentru alt articol.