Existã douã tipuri de sitemap-uri care sînt folosite acum în web design și seo: XML sitemap și HTML sitemap (care apare pe paginã). Au o structurã diferitã și nu au chiar aceleași ținte, dar au același scop: de a asigura cel mai bun acces la site și la toate paginile (articolele) de pe site.
Sitemap-urile sînt foarte importante dacã site-ul are conținut dinamic, dacã are pagini cu mult flash, meniuri DHTML de tip drop-down, meniuri css sau ajax, dacã este nou sau dacã nu are multe locații și are pagini care nu sînt prea vizibile sau chiar deloc vizibile (de exemplu arhivele și site-urile încã în lucru). Fișierele flash sînt fișiere compilate și încã nu sînt citite de cãtre motoarele de cãutare, fișierele apelate prin ajax și meniurile de tip drop-down sînt încã invizibile pentru cã programele de tip spider nu urmãresc locațiile javascript.
Sitemap-uri XML
Primul tip este de obicei un fișier XML generat (sau mai multe fișiere, depinzînd de caz) și este trimis motoarelor de cãutare folosind uneltele pentru webmasteri pentru a parcurge întreg site-ul și articolele de pe el mai rapid.
Scopul sitemap-urilor XML este de a instrui motoarele de cãutare în legãturã cu structura site-ului tãu web, despre cît de des este actualizat conținutul paginii și cînd este adãugat nou conținut pe site. Folosind un sitemap XML va asigura faptul cã toate paginile site-ului vor fi parcurse și indexate, paginile actualizate des de pe site-ul tãu sînt parcurse mai des, iar paginile noi sînt indexate mai rapid.
Structura standard a unui sitemap XML este disponibilã aici: http://www.sitemaps.org/protocol.php. Vã recomand scrierea sitemap-ului sub forma unui fișier cu nume standard (de exemplu sitemap.xml) în rãdãcina site-ului. De exemplu, acest site are http://www.supravirtual.ro/sitemap.xml. Cînd ai mai multe sitemap-uri XML (se poate întîmpla atunci cînd fișierul inițial este mult prea mare pentru a fi accesat în întregime de cãtre programele de tip spider ale motoarelor de cãutare) folosiți nume similare pentru toate fișierele și trimiteți-le prin uneltele pentru webmasteri.
Sitemap-ul ar trebui sã conținã URL-urile tuturor paginilor de pe site, iar asta înseamnã cã ar trebui sã fie actualizat de fiecare datã cînd este adãugatã o paginã nouã pe site (automat sau manual).
El nu este de obicei vãzut de cãtre vizitatorii umani, chiar dacã unii dintre ei pot accesa sitemap-urile XML (intenționat sau accidental), ele sînt "țintite" cãtre programele de tip spider ale motoarelor de cãutare.
Sitemap-urile HTML de pe paginã
Sitemap-urile XML sînt mai detaliate, dar sitemap-ul HTML este o reprezentare graficã mai bunã a arhitecturii website-ului. Sitemap-ul HTML este folosit în primul rînd pentru a asista vizitatorii umane la navigarea prin site, dar sînt folosite de asemenea de cãtre motoarele de cãutare pentru același lucru.
Din cauza acestui lucru sitemap-urile de pe paginã ar trebui sã fie conectate cu fiecare paginã a site-ului. Cel mai important aspect pe care trebuie sã vi-l amintiți este sã mențineți lucrurile cît mai simplu posibil. De exemplu, cele mai importante locații ar trebuie sã fie text clar (cu cuvinte cheie în interiorul textului ancorã) sau grafice cu frazele cheie în textul de la atribut ("alt text"). Ar trebui sã stabiliți un sistem de locații care pot fi percepute ușor și clar atît de cãtre oameni cît și de spider-ul unui motor de cãutare.
Conținutul este unul dintre cele mai importante elemente dintr-un site (alături de structura lui), dar este la fel de important ușurința cu care oamenii și motoarele de căutare ajung la el (adică accesibilitatea).
Dacã folosești cadre (frame-uri) în interiorul unui site (nu este recomandat); plaseazã întotdeauna locația sitemap-ului HTML în etichetele care nu aparțin unui cadru pe fiecare paginã a website-ului.
Dacã ai un site mare, cu sute sau mii de pagini (în timp jurnalele-blog-urile și ziarele electronice pot ajunge la asemenea dimensiuni) împarte navigarea în mai multe sitemap-uril HTML interconectate și împãrțite pe categorii. Adu-ți de asemenea aminte sã ții totul cît mai simplu posibil și pãstreazã numãrul maxim de locații din oricare sitemap undeva pe la 100 - vizitatorii umani se vor piede, se vor plictisi sau chiar mai rãu dacã vor ajune la o listã prea lungã de locații.