Vladimir Brilinsky și conferința Secretele Dacilor la Oradea

Astãzi dl. Vladimir Brilinsky, redactoul șef al revistei Dacia Magazin, a rãspuns invitației doamnei profesoare Nițã Carmen și a ținut conferința despre secretele dacilor la Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea. La ora 13 a avut loc prezentarea pentru elevi, iar de la ora 18 a avut loc conferința pentru oricine a dorit sã vinã. Dl. Brilinsky, Nunu, este cunoscut pentru activitatea sa în ce privește protejarea, promovarea și promovarea Sarmisezetuzei Regia, dar și pentru promovarea istoriei vechi a românilor.

Dedicația lui Nunu atrage mereu oameni noi, curioși sã afle lucruri vechi și noi despre istoria veche a românilor. Vechi pentru cã fac parte din istorie, cu toate dovezile arheologice, lingvistice și documentare, noi pentru cã versiunea oficialã a istorie le ignorã sau nu le recunoaște. Spre deosebire de istoricii europeni, istoricii români rãmîn încã sceptici în acceptarea noului: povestea inventatã de generația pașoptistã (cea a revoluției din 1848) care susținea cã sîntem urmași ai Romei pentru a obține drepturi și avatanje pentru poporul român a devenit o istorie oficialã, în ciuda dovezilor incomplete care o susțin și a dovezilor care sînt împotriva ei. Chiar și termenul de român este unul inventat cu acea ocazie, și este doar o altã denumire pentru daci. Ea se alãturã altor denumiri pe care aceștia le-au purtat de-a lungul timpului: traci, daco-geți, carpi, vlahi, valahi, etc. Dupã cum s-a susținut la conferințã, istoriografia româneascã doarme profund. Eu spun cã doarme și are coșmaruri, dar asta este o altã poveste.

În urma promovãrii din ce în ce mai intense vizitatorii Sarmisegetuzei s-au înmulțit în ultimii cîțiva ani, în ciuda drumului de acces care este într-o stare proastã (a fost reparat, dar degeaba, pentru cã a fost rupt de ape în unele porțiuni). O mare parte sînt aduși de curiozitate și setea de cunoaștere, iar dacã au posibilitatea sã-l aibã pe Nunu ca ghid rãmîn întotdeauna impresionați și pleacã cu o impresie bunã și cu dorința de a se întoarce, dar partea nasoalã este cã s-au înmulțit și nesimțiții: oameni care au ajuns sã facã plajã pe discul de andezit sau sã facã focul în cetate. În plus, Nunu și membrii asociației Dacia Nemuritoare adun în fiecare an tone de deșeuri de la Sarmis, și o fac fãrã sã fie recompensați în nici un fel pentru truda lor.

Dovezile documentare sînt puține, dar ele existã. Dovezile arheologice zac peste tot, ascunse de vegetație sau risipite de cãtre oameni (aroganța unora și dorința de afirmare în fața lui Ceaușescu pe vremurile comunismului și-au spus cuvîntul din plin). Chiar și aurul este o dovadã a activitãții îndelungate ale dacilor pe aceste meleaguri: amprenta aurului din brãțãri ne spune cã a fost cules din valea Arieșului (aur aluvionar) și extras din minele din zona Roșia Montanã (aur de filon). Nu se știe vechimea aurului, dar se știe amprenta lui. Se mai cunoaște modul de prelucrare al brãțãrilor dacice, dispãrut de mai mult de 5 secole. Monedele dacice, numite kosoni, sînt apreciate printre pasionații de numismaticã.

La conferințã s-a discutat și despre unele subiecte deja cunoscute publicului: brãțãrile dacice și starea deplorabilã a Sarmisegetuzei Regia. Acum cîteva sãptãmîni un reportaj difuzat la ProTv a acoperit ambele subiecte, iar acum s-au prezentat imagini și informații pe aceastã temã. Azi a fost prezentatã o descriere pe scurt, pentru cã povestea aurului dac este mult mai amplã decît s-a spus în mass-media cu ocazia scandalului.

Sarmisegetuza Regia a fost capitala regatului dac, care pe timpul lui Burebista a atins amploarea unui adevãrat imperiu, iar acum zace în ruinã. Pãdurea a crescut peste tot, doar o foarte micã parte a orașului dac a fost decopertatã și cercetatã. Cea mai mare parte a complexului care se întinde pe cîteva sute de hectare este încã ascunsã privirii, deși se spune cã rușii au îndreptat obiectivele sateliților spre aceastã zonã și cã unele planuri existã, dar ele nu au fost fãcute încã publice.

Marea problemã a Sarmisegetuzei Regia, ca și a celorlalte cetãți dacice, de altfel, este cã nici un oficial (persoanã sau organizație) nu ia atitudine în favoarea ei. Oficial nu existã nici un proprietar sau administrator care sã aibã grijã de alungarea intrușilor și care sã administreze banii europeni care pot fi primiți pentru renovare, sãpãturi arheologice (complexul face, totuși, parte din patrimoniul UNESCO). Practic cetatea/orașul a devenit ținutul nimãnui, iar asta încurajeazã furturile în stil mare (sau kosoneala modernã, cum mai este numitã). Mai mult, unii risipesc sau distrug vestigiile istorice existente. La conferințã s-au prezentat cîteva astfel de exemple. Dl. Vladimiri Brilinsky se considerã a fi un custode interimar al Sarmisegetuzei, cineva care are grijã de cetate pînã cînd reprezentantul proprietarului de drept (în acest caz poporului român) își va face apariția. Adicã, cu alte cuvinte, pînã la întoarcerea regelui (dacã ar fi sã fac referire la o trilogie fantasticã arhicunoscutã).

În ce privește istoria Sarmisegetuzei, în lipsa datelor detaliate și complete, existã foarte multe presupuneri, unele realiste, altele mai puțin. Aceste presupuneri se extind și asupra altor aspecte ale istoriei vechi, dar timpul le va lãmuri pe probabil pe toate. O foarte mare problemã este lipsa de organizare care este comunã majoritãții românilor. Este foarte clar cã statul nu va face prea multe în ce privește istoria veche, nu dorește sau nu poate sã organizeze cercetãri în nici una din cetãțile dacice (rãspîndite pe teritorul României, dar și al Ucrainei, în continuarea Maramureșului istoric). Sarmis este cea mai cunoscutã cetate, dar este departe de a fi singura. Nu știu cîți cunosc faptul cã face parte dintr-un adevãrat complex de cetãți de apãrare, dar probabil cã nume precum Costești, Blidaru, Fețele albe le sînt cunoscute dar nu au realizat conexiunea dintre ele.

Existã organizații (asociații, fundații) care au ca domeniu de activitate dacii și istoria veche, dar încã nu existã o organizare bine pusã la punct între ele. S-a susținut spre finalul conferinței cã ne lipsește un Burebista care sã uneascã toate eforturile disparate spre a obține recunoașterea informațiilor care se cunosc acum, dar sînt ignorate, și cãutarea într-un mod foarte activ de a acumula informații noi. De asemenea, se pune problema protejãrii vestigiilor istorice și a transformãrii lor, prin intermediul turismului, în ceva profitabil (așa cum fac deja restul europenilor). Experiența ultimilor decenii ne aratã cã statul român nu va face nimic din acest punct de vedere, rãmîne tot pe umerii românilor ca indivizi sã facã ceva constructiv. Într-o țarã în care dezorganizarea a ajuns o artã este greu sã realizezi cã poți obține apreciere și bani din cunoașterea propriului trecut.

Pentru a ști unde te indrepți trebuie sã știi de unde vii, însã se pare cã „dragii” noștri aleși au uitat chiar și acest lucru elementar. Însã nu este totul pierdut, existã încã persoane care doresc sã afle ceea ce s-a pierdut și chiar sã dezvolte spiritualitatea acelor vremuri spre un viitor mai bun decît cel pe care ni-l oferã unii. Orîcît s-a încercat, dacii nu au fost încã stîrpiți și foarte probabil vor continua sã existe multe generații de acum înainte.

La finalul conferinței a avut loc reprezentația unei scenete în care un grup de elevi au jucat roluri de daci. Este un aspect eficient prin care ne putem explora într-o oarecare mãsurã trecutul îndepãrtat și este la îndemîna tuturor.

realizăm site-uriRealizăm site-uri de prezentare a activitățile tale și aplicații pentru internet care te ajută să-ți organizezi activitatea într-un mod cît mai eficientă și fără pierderi (în bani, timp și energie), oriunde te-ai afla. Ai nevoie de un magazin online sau o unealtă pe care să o ai la dispoziție mereu? Se poate rezolva cu condiția să rezervi un domeniu de internet și spațiu pe server, de aplicația ne ocupăm.

În completarea site-ului sau a aplicației web îți putem pune la dispoziție o aplicație pentru telefonul mobil sau o tabletă cu care să fii mereu informat despre ceea ce se întîmplă cu produsul oferit deja.

Consulting bussiness online / it Oferim consultanță pe marginea sistemelor informatice pe care le ai la dispoziție și îți oferim soluții pentru eficientizarea și dezvoltarea lor în continuare, îți analizăm activitatea companiei și / sau organizației și îți oferim soluții pentru proiectele pe care dorești să le pui în aplicare.

Dacă nu ai la dispoziție un site, un magazin online, o aplicație web sau pentru mobil (Android) dar vrei să-ți dezvolți așa ceva pentru tine sau pentru compania ta îți oferim consultația inițială, cea care este necesară înainte de a începe orice activitate pe marginea unui asemenea proiect.

developing appsDezvoltăm aplicații web și pentru dispozitive mobile (Android) pentru companii și organizații diverse, adaptate cerințelor și necesităților clienților. Prin intermediul lor angajații și colaboratorii pot lucra mai eficient și cu mai puține cheltuieli pentru companie: aplicațiile web pot fi accesate și prin navigatoarele de pe telefonul mobil și tabletă dar folosirea unei aplicații pentru mobil complementară poate face eficiența să crească (se pot scoate în evidență comunicarea dintre oameni sau alte lucruri mai puțin importante pe PC).

Oferim suport pentru aplicațiile folosite în mod curent și le dezvoltăm în continuare folosind tehnologii moderne.

search engine optimisation seoPartea de optimizare pentru motoarele de căutare este foarte importantă cînd vine vorba de site-uri - ele trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a apare cît mai des printre rezultatele căutărilor pe Google și Bing. SEO (search engine optimization) începe încă de la realizarea site-ului, magazinului sau platformei tale pentru că optimizarea asta implică o structură specifică a paginilor, implică ușurință în navigare a vizitatorilor (clienților tăi) și implică rapidate la încărcare. Site-urile predate de noi sînt deja optimizate, dar dacă ai deja o soluție implementată de altcineva îți analizăm website-ul și îți oferim consultanță - îți vom spune opțiunile pe care le ai la dispoziție pentru a crește vizibilitatea și traficul organic.

Distribuie acest URL pe media socială

"Cu capãtul arcurilor, trecînd,
rãzboinicii
mîngîie roua..."

Yosa Buson (1715-1783)

facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button
reddit sharing button
wordpress sharing button
whatsapp sharing button
tumblr sharing button
pinterest sharing button
blogger sharing button