Amprenta de carbon

Zilele acestea am auzit o expresie pe care nu o regãsesc în vorbirea curentã: amprenta de carbon, ca parte a campaniei „Amprenta de Carbon – Aflã cît risipești din viitorul tãu”. În contextul în care am auzit-o era vorba despre amprenta de dioxid de carbon a fiecãrei persoane, adicã de cît dioxid de carbon risipește aceasta într-un an. Nu vreau sã scriu neaparat despre campania asta, așa cã vã las sã aflați mai multe informații aici: http://www.generatiaverde.ro (dacã chiar vã intereseazã).

În schimb vreau sã scriu despre isteria care este pe cale sã cuprind o mare parte a civilizației umane. Oamenii de științã spun cã în curînd clima se va schimba ireversibil din cauza emisiilor de dioxid de carbon, cã temperatura globalã este într-o continuã creștere, cã speciile de animale și plante dispar în mod accelerat și cã vor continua sã disparã, cã nivelul oceanelor și mãrile planetei va crește și cã orașele de pe coaste sînt în pericol sã disparã sub ape, cã recoltele vor fi distruse de secetã. În mai puțin de 100 de luni, lupta de prevenire se va transforma într-o luptã de supraviețuire cu schimbãrile climatice susțin rapoartele și experții Comisiei Europene.

Semnalul de avertizare este clar, pericolul este evident, dar nu sînt în întregime de acord cu gravitatea pe care o atribuie unii problemei și, mai ales, cu reacțiile unora. La o privire mai realistã asupra istoriei planetei nu putem exclude faptul cã au existat mai multe ere glaciare, foarte probabil precedate de ere de încãlzire accentuatã a climei, iar viața a continuat sã existe. Unele specii au dispãrut între timp, majoritatea s-au modificat în funcție de noul climat, dar viața în sine continuã sã existe. Foarte probabil va continua sã existe și peste 100, o mie sau un milion de ani de acum înainte, foarte probabil va continua sã existe și dacã accest „accident” numit umanitate va dispare lãsînd în urmã loc de dezvoltare spre inteligențã altor specii.

Într-o lume nebunã, unii oameni au ajuns sã calculeze inclusiv cît CO2 este emis de cãutãrile pe Google, de exemplu, pierzîndu-se într-un șir imens de detalii care sînt irelevante pentru mulți. Chiar, cui îi pasã cît CO2 este generat de o cãutare cu Google? Oricum, sînt mai mult de 200 de milioane de cãutãri pe rețea zilnic.

Amprenta de carbon poate fi exprimatã în funcție de oricare ființã sau obiect care elibereazã dioxid de carbon în atmosferã. Mari eliberatori de dioxid de carbon sînt hidrocentralele, termocentralele, alți consumatori industriali, dar și miliardele de autovehicule, bãrci, vapoare, avioane existente. Marii eliberatori de dioxid de carbon sînt produsele civilizației tehnologice, deși nici mulțimea de ființe vii nu este cu mult mai prejos. Marea diferențã între cele douã este cã cea de-a doua existã în strînsã legãturã cu masa vegetalã, cele douã reglîndu-se reciproc. În schimb produsele tehnologiei existã doar în strinsã legãturã cu materia primã, influențînd predominant negativ natura. Sîntem responsabili (direct sau indirect) pentru emisiile de gaze cu efect de serã pe care le producem zilnic atunci cînd ne încãlzim casele, cînd circulãm cu mașina sau motocicleta, cînd zburãm cu avionul, cînd ne încãrcãm telefonul mobil sau folosim computerul.

Din punctul meu de vedere, campaniile care promoveazã amprenta de carbon fac parte din factorii educativi care trebuie sã deschidã ochii oamenilor spre realitatea înconjurãtoare. Sau, mai precis, spre natura înconjurãtoare. Reducerea emisiilor de dioxid de carbon sînt importante, dar mult mai important este felul actual de a fi al civilizației umane. Acum cea mare parte dintre oameni se comportã ca niște prãdãtori, luînd ceea ce planeta și civilizația le pune la dispoziție, dar oferind mult prea puțin în schimb. Pot spune fãrã sã greșesc prea mult cã o mare parte din conexiunea pe care omenirea o are cu propria planetã s-a pierdut pe mãsurã ce conștienizarea locului printre celelalte ființe vii s-a estompat. Trãim într-o lume a betoanelor, iar asta le ia ochii la mulți. Trãim într-o lume informatizatã, plinã de unde, cabluri, calculatoare, televizoare, unii ajungînd sã se piardã printre ele.

Douã dintre practicile cele mai ușoare pe care le pot face oamenii este reciclarea și evitarea risipei. Nu necesitã efort, nici energie, dar implicã atenție și o oarecare educație. Dar educația este un element deficitar pentru prea mulți oameni... Alte practici sînt mai grele, dar ne sînt la îndemînã: refacerea pãdurilor distruse necesitã organizare și timp. Dar factorul cel mai greu de fãcut, pare o adevãratã misiune imposibilã, este realizarea unor tehnologii cît mai curate, nepoluante. Dar, foarte probabil, asta va rãmîne în derulare pentru mai multe generații. Noi trebuie doar sã continuãm ce am început deja și sã ne ținem bine de treabã, consecvența este esențialã.

Pentru început: Stop CO2.ro

 

realizăm site-uriRealizăm site-uri de prezentare a activitățile tale și aplicații pentru internet care te ajută să-ți organizezi activitatea într-un mod cît mai eficientă și fără pierderi (în bani, timp și energie), oriunde te-ai afla. Ai nevoie de un magazin online sau o unealtă pe care să o ai la dispoziție mereu? Se poate rezolva cu condiția să rezervi un domeniu de internet și spațiu pe server, de aplicația ne ocupăm.

În completarea site-ului sau a aplicației web îți putem pune la dispoziție o aplicație pentru telefonul mobil sau o tabletă cu care să fii mereu informat despre ceea ce se întîmplă cu produsul oferit deja.

Consulting bussiness online / it Oferim consultanță pe marginea sistemelor informatice pe care le ai la dispoziție și îți oferim soluții pentru eficientizarea și dezvoltarea lor în continuare, îți analizăm activitatea companiei și / sau organizației și îți oferim soluții pentru proiectele pe care dorești să le pui în aplicare.

Dacă nu ai la dispoziție un site, un magazin online, o aplicație web sau pentru mobil (Android) dar vrei să-ți dezvolți așa ceva pentru tine sau pentru compania ta îți oferim consultația inițială, cea care este necesară înainte de a începe orice activitate pe marginea unui asemenea proiect.

developing appsDezvoltăm aplicații web și pentru dispozitive mobile (Android) pentru companii și organizații diverse, adaptate cerințelor și necesităților clienților. Prin intermediul lor angajații și colaboratorii pot lucra mai eficient și cu mai puține cheltuieli pentru companie: aplicațiile web pot fi accesate și prin navigatoarele de pe telefonul mobil și tabletă dar folosirea unei aplicații pentru mobil complementară poate face eficiența să crească (se pot scoate în evidență comunicarea dintre oameni sau alte lucruri mai puțin importante pe PC).

Oferim suport pentru aplicațiile folosite în mod curent și le dezvoltăm în continuare folosind tehnologii moderne.

search engine optimisation seoPartea de optimizare pentru motoarele de căutare este foarte importantă cînd vine vorba de site-uri - ele trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a apare cît mai des printre rezultatele căutărilor pe Google și Bing. SEO (search engine optimization) începe încă de la realizarea site-ului, magazinului sau platformei tale pentru că optimizarea asta implică o structură specifică a paginilor, implică ușurință în navigare a vizitatorilor (clienților tăi) și implică rapidate la încărcare. Site-urile predate de noi sînt deja optimizate, dar dacă ai deja o soluție implementată de altcineva îți analizăm website-ul și îți oferim consultanță - îți vom spune opțiunile pe care le ai la dispoziție pentru a crește vizibilitatea și traficul organic.

Distribuie acest URL pe media socială

"Cu capãtul arcurilor, trecînd,
rãzboinicii
mîngîie roua..."

Yosa Buson (1715-1783)

facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button
reddit sharing button
wordpress sharing button
whatsapp sharing button
tumblr sharing button
pinterest sharing button
blogger sharing button