Înãsprirea condițiilor de creditare și dobînzile mari i-au fãcut pe români sã caute alte modalitãți de finanțare. În plinã crizã bãncile din Ungaria s-au reorientat și au coborît ștacheta. De la 1 iunie 2009, 18 bãnci din Ungaria oferã bani și strãinilor, iar asta a dat un imbold nou celor ce doresc sã-și cumpere o locuințã. Bãncile din Ungaria își atrag clienți cu dobînzi de cîteva ori mai mici decît la noi și cu mai puține hîrtii. În plus, prețurile caselor sînt mult mai mici și nu se plãtește impozit pe case și terenuri. Spre deosebire de România, bãncile ungurești acceptã un grad de îndatorare de pîna la 90%.
Dobînda este mai micã, de la 3,5 pana la 5,8% pentru creditele în valutã, în euro sau franci elvețieni. Perioada de așteptare este de maxim o lunã. Adicã mai repede decît la noi și cu acte mai puține: cei care vor sã obținã un credit imobiliar au nevoie de fișa fiscalãpe ultimul an, adeverințã de salariu pe ultima lunã și o declarație pe proprie rãspundere cã nu mai au un alt împrumut la o bancã din Europa.
Larghețea bancherilor maghiari a fost de bun augur și pentru agențiile imobiliare din vestul țãrii care intermediazã mai multe tranzacții peste granițã.
Lukacs Imre-Robert, unul cei care susțin pagina http://www.imobiliareungaria.ro, ne-a mãrturisit: „Vã spun din propria experiențã cã existã douã motive foarte bune pentru care românii au preferat și încã preferã casele din Ungaria, aproape de frontierã: prețul mult mai mic decît cel din România, dar și pentru cã este multã liniște, dar cu facilitãți net superioare fațã de satele românești (apã curentã, gaze, canalizare, energie electricã, etc).
Mai ales cã e aproape de locul de muncã. Adicã vreo 12-15 km pentru cei din Oradea. Avem clienți care preferã sã facã naveta decît sã stea în România.”
Ungurii au investit mult în infrastructurã, iar efectele se vãd în timp. Criza mondialã a lovit piața imobiliarã peste tot în lume, iar Ungaria nu face o excepție. Criza imobiliarã s-a fãcut simțitã acolo în 2007, cînd guvernul a impus mãsuri economice dure pentru a reduce inflația.
Piața imobiliarã maghiarã este divizatã între est și vest: dacã acum cîțiva ani prețurile din est erau net inferioare celor din vest datoritã reducerii pazei de la granițã odatã cu intrarea României în NATO și apoi în UE (avînd ca efect mutarea masivã a grãnicerilor), între timp prețurile s-au dublat din cauza românilor care cumpãrã masiv casele ieftine ale maghiarilor, dar au rãmas inferioare celor din România.
Lukacs Imre-Robert a mai declarat: „Prețurile caselor pornesc de la 5000 de euro, iar cele ale terenul pentru casã de la 1500 de euro. Noi le oferim clienților noștri posibilitatea de a lua credit din Ungaria sau de a folosi programul Prima Casã pentru a achiziționa un imobil din țara vecinã. Alegerea le aparține, în funcție de dorințe și posibilitãți. Prin pagina noastrã ne adresãm tuturor locuitorilor României, dar și românilor din toatã lumea.”