Acest articol este dedicat unui element care a devenit esențial în ultimii ani în dezvoltarea unei afaceri: relația pe care afacerea o are cu Internetul. De ce o relație? Pentru cã pot spune fãrã sã mã înșel prea tare cã internetul este o ființã vie (fie ea și virtualã), conține bucãți din viața tuturor celor care au participat la creearea și dezvoltarea lui, atît ca nivel de organizare (rețeliștii), cît și ca conținut (jurnale, știri, pagini de prezentare, forumuri). Conține pãrerile oamenilor, bucuriile și frustãrile lor, întîmplãri de viațã.
Internetul este într-o continuã dezvoltare și este chiar posibil sã ajungã sã devinã conștient. Dar asta nu se va întîmpla înainte de a atinge un punct critic al acumulãrii de informații și de a se dezvolta suficient de bine inteligențele artificiale. Este foarte posibil sã fi atins deja acest punct critic, dar dezvoltarea IA-urilor este încã foarte departe de un nivel oarecare de conștiințã.
Este foarte greu sã simți pulsul internetului, dar este relativ ușor (dacã ai suficientã experiențã pe rețea) sã simți curenții din interiorul lui. Este un mediu de comunicare, a început ca și extensie a lumii reale, dar acum este o lume în adevãratul sens al cuvîntului. Mulți nu sînt conștienți de ea, alții nu sînt pregãtiți sau adaptați pentru a-i dialoga cu ea. Iar asta, din punctul de vedere a unei afaceri poate fi foarte grav. Am auzit mai demult o expresie: „dacã nu ești pe internet nu exiști”. Eu consider cã nu e adevãratã (cel puțin nu încã) dar are un sîmbure de adevãr. Existã afaceri dedicate în întregime activitãții pe Internet (de exemplu crearea de pagini web, publicitatea virtualã și multe altele), existã afaceri care nu au nevoie de rețeaua mondialã (de exemplu magazinele care vînd produse prin satele românești), dar majoritatea firmelor profitã (sau cel puțin încearcã) și sînt afectate de ambele lumi, atît cea realã, cît și cea virtualã.
Pentru a profita cu succes de activitatea Internetului trebuie sã ai o educație în domeniu. Din punctul de vedere a unui administrator de firmã, internetul este o resursã importantã. Paginile web, de exemplu, reprezintã o investiție oarecare dar este un mod de contact și de promovare eficientã. Se amortizeazã în timp și pot aduce venituri substanțiale. Mai existã și publicitatea online (pe rețea) care este mai ieftinã decît cea din lumea realã și poate ajunge la oameni din întreaga lume. Orice bun manager știe cã publicitatea virtualã este o completare a celei reale și cã nici una nu trebuie exclusã.
Existã însã manageri care nu știu sã-și administreze bine resursele și fac greșeli peste greșeli, dar asta-i altă poveste. Exemple găsești și singur, sau poate chiar poți povesti despre ele.