Este greu de crezut cã o companie monopolistã ca Google ar putea sã fie speriatã de noile motoare de cãutare (ca și Bing sau cel la care lucreazã Facebook), sau chiar și combinația lor cu Yahoo (mai ales cã Yahoo a acceptat ca propriul lor motor de cãutare sã fie înlocuit cu Bing). Dar, chiar și așa, la numai douã luni dupã ce Microsoft a lansat Bing, Google a anunțat cã dezvoltã o nouã tehnologie de cãutare pe rețea (online) cu numele de cod „Caffeine” (Cofeina), ceea ce ar putea schimba poziția pe care o ocupã companiile în rezultatele cãutarilor. Pentru acele companii și persoane fizice care fac buni sau care supraviețuiesc în funcție de traficul generat de Google, noua tehnologie reprezintã un motiv de ingrijorare.
Google a sugerat, pe jurnalul oficial al companiei, faptul cã tehnologia Caffeine ar putea schimba rezultatele cãutarilor, iar asta ar putea obliga beneficiarii de pe urma motorului de cãutare Google sã-și schimbe soluțiile de optimizare a rezultatelor în motoarele de cãutare (SEO) pentru a-și proteja rezultatele bune în capãtul de început al listei rezultatelor.
Oficialii de la Google au anunțat pe 10 august cã compania cautã ajutor pentru a testa, a actualiza și îmbunãtãți sistemul de cãutare care va suferi modificãri la indexarea sa, acordarea de ranguri și la mecanismele de spionare a conținutului paginilor (crawl). Angajați de pe Silicon Alley speculeazã cã Caffeine ar putea fi „proiectul secret” la care se referea ziarul New York post în luna iunie cînd Sergey Brin, cofondatorul Google, a alcãtuit o echipã de experți în cãutãri Google pentru a scruta motorul lui Google ca rãspuns la Bing.
„În ultimele luni o echipã mare de Googleri a lucrat la arhitectura de nouã generație pentru motorul de cãutare Google. Sperãm ca noua tehnologie sã aducã un plus de vitezã și precizie pentru Google”, au anunțat pe blogul companiei doi dintre responsabilii de proiect, Sitaram Iyer și Matt Cutts.
„Cei mai multi utilizatori nu vor sesiza schimbãri în rezultatul cãutarilor. Dar dezvoltatorii web și cercetãtorii puterii de calcul ar putea sesiza diferențe”, scriu cei doi ingineri Google în jurnal.
Bing, redenumitul Live Search și în curînd integrat în Yahoo, a inclus un numãr de modificãri ale interfeței cu utilizatorii, ca și unele șiretlicuri ale algoritmului de cãutare Microsoft folosit. Pagina de test a Caffeine — disponibilã pentru oricine începînd din 10 august, atunci cînd este funcționabilã — nu oferã nici un fel de șiretlic UI vizibil. Modificã, totuși, modul în care rezultatele sînt afișate.
Motorul de cãutare Land a fãcut o comparație punct cu punct a cãutãrii „Buffy the Vampire Slayer” folosind atît vechiul cît și noul motor de cãutare Google. Au descoperit faptul cã noua infrastructurã Google a afișat rezultatele cu video și știri în jumãtatea inferioarã a paginii. Sistemul de cãutare curent de la Google, totuși, afișeazã știrile la început, secvențele video la mijloc iar imaginile în partea de jos a paginilor.
Cu Bing, imaginile Mobz sînt prima locație. Întreagã pagina Bing apare ca o paginã web optimizatã pentru a le vinde utilizatorilor ceva: descãrcãri Moby MP3, tonuri de apel, afișe, tricouri. Cu Caffine, locațiile video sînt a patra categorie pe paginã. Știrile și intrãrile din jurnale despre Moby sînt puțin mai jos. La Bing știrile și locațiile din jurnale nu apar pe nicãieri printre rezultatele din prima pagina.
Acesta este departe de a fi un test definitiv, dar, cel puțin pînã acum, sistemul de indexare din cadrul Caffeine de la Google pare sã producã rezultate care sînt mai asemãnãtoare cu cele de la Bing în orice fel.
Mesaj de ultimã orã de la sandbox al Caffeine:
„Vã rog sã încercați cãutarea din nou în cîteva ore. Actualizãm elementele din centrul nostru de date. Sandbox al Caffeine ar trebui sã fie disponibil pentru alte cãutãri în cîteva ore.”
(„Please try your search again in a few hours. We are upgrading elements of our data center. The Caffeine sandbox should be available for searching again in a few hours”)
Locații utile:
http://www.businessinsider.com/google-shows-off-next-generation-search-architecture-2009-8
http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2009/08/help-test-some-next-generation.html
http://www2.sandbox.google.com/