Eşecul ultimelor sesiuni de bacalaureat a oferit posibilitatea dezvoltării multor şcoli profesionale, în domenii destul de diverse, care ar trebui să scoată (mai mult sau mai puţin pe bandă rulantă) oameni pregătiţi pentru acele meserii care nu au nevoie de studiul din facultate. SEO (search engine optimization - sau optimizarea pentru motoarele de căutare, mai pe româneşte spus) ar putea fi o asemenea meserie, deşi şansele de a introduce un cod CAEN pentru asta sînt cam mici (ca să nu spun de-a dreptul neglijabile) în următorii ani. Pentru moment ar putea fi introduse la fel de bine la codurile 6201 - Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client - inclusiv realizarea paginilor web), respectiv 7260 - Alte activităţi legate de informatică pentru că optimizarea asta se face atît pe pagina web (modul de aranjare a informaţiilor de pe pagină, scriere de conţinut), cît şi în afara ei.
După cîţiva ani de experienţă în web design şi servicii SEO putem spune că un candidat perfect pentru o şcoală profesională în meseria de optimizare a paginilor web pentru motoarele de căutare trebuie să aibă următoarele calităţi:
- trebuie să ştii să citeşti şi să scrii gramatical corect. Cu cititul e destul de uşor, analfabeţii nu prea au ce face pe internet (accesul le este limitat la youtube, site-urile porno şi altele asemănătoare), dar cunoştinţele insuficiente de gramatică cam omoară orice şansă de comunicare în scris cu mulţi dintre adolescenţii şi tinerii de acum. Nu mai este nevoie să menţionez lipsa de interes a cititorilor cînd vine vorba de un articol plin de greşeli gramaticale, de punctuaţie, cu o exprimare în dodii, cam aiurea şi fără sens... şansele de a nu mai accesa vreodată pagina respectivă sînt mari.
- trebuie să te exprimi destul de bine - adică să legi cursiv într-o frază mai mult de două cuvinte cu ăăă-ul de rigoare dintre ele. A şti să scrii nu înseamnă doar că eşti în stare să reproduci în scris un text dictat de cineva, trebuie să fii în stare să pui "pe hîrtie" (sau într-un fişier text ori un editor WYSIWYG) un text unic, pe care nu l-ai copiat de la absolut nimeni.
- să ai o minte raţională - nu este nevoie să ştii programare sau informaţii detaliate despre structura şi modul de organizare al internetului (deşi n-ar strica să ai măcar ceva cunoştinţe generale despre astea), dar arhitectura unei pagini web şi modul de organizare a datelor din interiorul ei au o structură logică. În plus, algoritmii prin care motoarele de căutare au de asemenea o structură strict logică. Nu e nevoie să ştii mecanismul care a creat pentru a funcţiona corect în SEO, dar trebuie să fii în stare să înţelegi modul de interacţiune al acţiunilor tale cu algoritmii ăia.
- să vrei să înveţi mereu ceva nou - scrierea de conţinut pentru un client (şi optimizarea lui pentru a fi mai uşor de găsit de motoarele de căutare) înseamnă abordarea unor subiecte diverse, despre care nu ştii prea multe în prealabil. Adică, de exemplu, să treci de la subiecte precum sexul şi jucăriile erotice la subiecte precum casele din Ungaria, vînzarea de case în Oradea sau produsele cosmetice pentru femei (un client mai vechi, cît se poate de indiferent faţă de SEO). Asta înseamnă multă cercetare (internetul creşte în fiecare zi, material este suficient) şi mintea raţională de care pomeneam mai devreme pentru a pune informaţii dispersate într-un text închegat şi de sine stătător.
- să fii harnic - informaţiile nu se structurează de capul lor, textele nu se scriu singure. Lucrurile se schimbă mereu în SEO pe măsură ce algoritmii motoarelor de căutare se îmbunătăţesc pentru a elimina toate măgăriile ce apar pe internet (cunoscute ca black hat seo), aşa că trebuie să fii mereu informat.
Lista ar putea continua - şi chiar va continua pe măsură ce vom aduna suficiente informaţii care să o completeze. Dar dacă vă interesează aşa ceva nu ezitaţi să sunaţi la numărul 0743-539203.