Textul următor a fost primit de la un gigel de treabă pe canalul oficial de comunicare a companiei.
Yahoo se inchide pe 17 mai 2008! Ei doresc sa se descotoroseasca de Messenger-ul gratuit. O groaza de oameni au fost deja stersi. Click dreapta pe grupul tau de prieteni din lista de Messenger si click Send Instant Message to all group si trimite acest mesaj tuturor. Fiecare persoana care va primi mesajul, va avea o semnatura si nu va fi sters! Acest mesaj este trimis de presedintele Yahoo Rudi Rancea… aici este presedintele Rudi Rancea : imi pare rau sa va anuntz ca Yahoo a ajuns la maximum de nr. de persoane. Dak vrei sa pastrezi contul tau gratis trimite mesajul acesta la totzi din lista ta. In acest mod vom shti care sunt folosite si care nu, le vom sterge…
Singura reacție rațională posibilă la un asemenea mesaj este un zîmbet larg, însoțit probabil de cîteva hohote de rîs. E adevărat, totuşi, că situaţia e de-a dreptul tristă pentru că mulţi preferă să trimită mesajul fără să-l filtreze mai întîi prin cricita raţiunii. Chiar crede cineva ca Yahoo-ul va elimina messengerul prea curînd (adică cîndva în următorii 5 ani)? Pe bune? După ce au băgat atîţia bani în crearea şi dezvoltarea lui?! :) Da, noi il folosim gratuit, dar se platesc bani buni pentru publicitatea pe care marea majoritate o ignorăm cu succes. Singurele posibile motive ale eliminării Yahoo messengerului sînt o schimbare considerabilă a strategiei companiei (din motive prea diverse pentru a insista asupra lor acum, iar cel economic nu e deloc exclus) și evoluția tehnologiei spre altceva, într-o direcție nouă.
Nefiind primul mesaj de acest gen, considerăm că este necesar de a relua informaţii spuse în multe locuri pe reţea, dar ignorate de foarte mulți oameni: este aproape incredibil cîţi „pun botul” la un anunţ umanitar (de exemplu) şi îl trimit mai departe fără a-l trece prin filtrul raţiunii şi/sau a face o verificare de rutină. Există informaţii suficiente pe Internet-ul ăsta mare.
Cunoscută mai mult sub denumirea englezească „chain letter” sau „hoax” (păcăleală, farsă), scrisoarea înlănţuită este încercarea de a înşela, a păcăli, a face oamenii să creadă într-o idee ieşită din comun sau face apel la simpatia sau mila lor folosindu-se de cazuri reale de accidente, drame, catastrofe, boli, sub o formă sau alta şocante.
O formă de manifestare sînt mesajele de avertisment trimise prin intermediul poştei electronice către diverşi destinatari care se referă de obicei la un virus nou şi foarte periculos. În finalul mesajului există sugestia de a trimite avertismentul mai departe către prieteni, colegi, cunoştinţe din agendă. Rezultatul este un mesaj kilometric ce poate conţine zeci sau sute de adrese electronice, asemenea liste de adrese se vînd pe bani buni pentru cei care generează mesaje nesolicitate (spam). Mesajul mai poate convinge utilizatorii să şteargă anumite fişiere importante din sistem (sistemul de operare şi programele utilizate de către cititor) sub motiv al anihilării virusului cauzînd astfel pagube reale.
- Scrisori care aduc noroc – promit să aducă noroc celor care continuă lanţul (este cel mai vechi tip de scrisoare în lanţ, circulă de multă vreme şi profită de avantajele formei electronice încă de la apariţia ei);
- Scrisori de caritate;
- Farse de orice fel;
- Cereri fără sens;
Sfatul nostru e să fiţi un pic sceptici cînd primiţi aşa ceva. Căutaţi să verificaţi informaţiile şi numai dacă ele se confirmă să le trimiteţi mai departe. Apropo... Luaţi-o ca şi o glumă, sau nu. Decizia vă aparţine. Dar e cea mai bună scrisoare înlănţuită pe care am primit-o în ultimul timp.
Tuturor prietenilor şi membri ai familiei care mi-au trimis cele mai bune urări, scrisori înlănţuite, scrisori cu îngeri sau alte promisiuni de noroc dacă trimit mai departe oricare mesaj, NICI UNUL DINTRE RAHATURILE ASTEA NU A FUNCŢIONAT! Aţi putea să-mi trimiteţi bani gheaţă, Vodka, ciocolată sau bilete de avion în locul mesajelor, va rog?Mulţumesc!